Het is 2022 en de energietransitie is in volle gang. Zonne-energie, opgewekt uit zonnepanelen, is hier een essentieel onderdeel van. Het kabinet wil daarom zonnepanelen op (grote) daken verplicht stellen. Verzekeraars zien in deze zogenaamde ‘zonnestroomdaken’ echter onterecht een vergroot brandrisico. Zeker als er sprake is van kunststof-isolatie in het dak, kan dat reden zijn om verzekering te weigeren of onnodig duur te maken.
De uitdaging
SlimIsoleren, Nederlands nieuwste platform over duurzaamheid, brandveiligheid en welzijn in de bouw, wil bovengeschetste verzekeringsproblematiek in kaart brengen, omdat de huidige situatie ondernemers die willen verduurzamen (onnodig) in de problemen brengt. Zij die de ambitie hebben om hun daken te voorzien van zonnepanelen kunnen deze daken vervolgens niet of alleen tegen torenhoge premies verzekeren.
Opdracht: verzekeringsproblematiek rondom zonnestroomdaken in kaart brengen en hiermee politiek, beleidsmakers en verzekeraars aansporen om tot een lange-termijn-oplossing te komen.
De oplossing
RdB Communicatie heeft in opdracht van SlimIsoleren het meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak opgezet. Het meldpunt bestaat uit een landingspagina op SlimIsoleren.nl, diverse artikelen, een webformulier en verschillende uitingen op social media.
Ook organiseerden wij een webinar over het onderwerp en werd middels een persbericht landelijke aandacht voor het meldpunt gevraagd.
Het resultaat
Sinds juni 2022 is het meldpunt geopend en ontvangen we wekelijks meldingen van ondernemers die hun zonnestroomdaken niet verzekerd krijgen. Inmiddels hebben we zicht op 121.682 m2 onverzekerd dakoppervlak in Nederland. Per maand bezoeken 500 unieke bezoekers het meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak.
Ook in Den Haag is men op de hoogte van het meldpunt. Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft recent aangegeven te willen onderzoeken op welke wijze hij het meldpunt kan ondersteunen.