Zo werd Nobelhorst ‘Het dorp van Almere’

29 juli 2022

We gaan terug naar 2014. Het ‘stadsdorp’ Nobelhorst in Almere bestaat uit slechts één appartementengebouw, maar aan ambities geen gebrek. Nobelhorst is Almere’s nieuwste poging om de stad van de toekomst te maken. Niet met fancy gebouwen of modern transport, maar met sociale duurzaamheid en samenwerking hoog in het vaandel. Het probleem? De naamsbekendheid en het imago van Nobelhorst strekken bij lange na niet met de ambities van initiatiefnemers Gemeente Almere, Ymere en Dura Vermeer. Gelukkig is dat nu wel anders.

Het dorp van Almere

Fastforward naar het nu. Nobelhorst “groeit en bloeit”, aldus Burgemeester Weerwind. Nobelhorst bestaat uit verschillende buurten met elk een eigen uitstraling en staat bekend als ‘Het dorp van Almere’. Je weet wie je buren zijn, kinderen kunnen veilig buiten spelen en er is volop groen aanwezig. Het eerste deel van de in totaal drie delen is inmiddels af en de eerste inwoners hebben ondertussen zo’n 1.500 nieuwe buren. Sommige families zijn al meerdere keren in het dorp verhuisd.

Wat Nobelhorst het meest kenmerkt, is haar sociaal duurzame karakter. Bewoners krijgen ruimte voor eigen inbreng. Samen vormen ze buurtschappen om na te denken en te beslissen over de inrichting van de buurten. Per buurtschap krijgen bewoners een kavel in beheer waar ze een kas, een gezamenlijke ruimte of zelfs een natuurbad kunnen (laten) bouwen.

De uitdaging

Inmiddels is de belangstelling voor en naamsbekendheid van Nobelhorst groot, maar ooit was dat anders. In januari 2014 vormen Gemeente Almere, Ymere en Dura Vermeer een nieuw en fris Marketingteam om het tij te keren. Ik word onderdeel van het team en verantwoordelijk voor de online communicatie en marketing.

De opdracht is tweeledig: vergroot de naamsbekendheid van Nobelhorst en betrek de bewoners van Almere bij de ontwikkeling van het dorp.

De oplossing

Een thematisch online magazine met focus op de kernwaarden van Nobelhorst en een bijhorende social media strategie, blijken een belangrijk deel van de oplossing. Door ons niet alleen te focussen op het productaanbod, maar juist op de met het project corresponderende levensstijl, krijgt het online magazine Nobelsleven de aandacht van de doelgroep. Deze aanpak geeft het ‘woningbouwproject’ Nobelhorst een gezicht. Almeerders leren dat Nobelhorst niet zomaar een nieuwe wijk is, maar een wijk met een verhaal, met activiteiten en met een visie.

De lezers van het magazine worden volgers, volgers worden fans, fans worden bewoners en/of ambassadeurs. Het online magazine wordt een katalysator voor initiatieven voor en door bewoners.

Het online magazine krijgt haar bekendheid via sociale media. Door veel aandacht te besteden aan SEO en SMO worden artikelen door honderden en soms zelfs duizenden mensen gelezen én gedeeld. Met elke keer een nieuw publiek, meer volgers en meer fans en meer geïnteresseerden als resultaat.

Het resultaat

Het online magazine geeft Nobelhorst bekendheid binnen en buiten Almere. We slagen erin een community te bouwen met actieve en betrokken volgers en fans. Per maand bereiken we meer dan 100.000 mensen, waarvan 70.000 inwoners van Almere. Puur organisch en zonder te adverteren. Het blog brengt de Almeerder inspiratie, laat hen meedenken over nieuwe woonvormen en functioneert als toegankelijk en benaderbaar uithangbord voor Nobelhorst. “Die wijk aan de andere kant van de A6” wordt “het dorp van Almere”.

Met als belangrijkste marketingresultaat: een grote poule van ambassadeurs en geïnteresseerden al ver voordat de eerste huizen in verkoop gaan. De gebiedsmarketing – natuurlijk in samenwerking met het product – zorgt er lange tijd voor dat productmarketing nauwelijks nodig is. De meeste buurten zijn na de start van de verkoop al bijna uitverkocht!

En nu?

Het online magazine Nobelsleven.nl is opgegaan in de projectwebsite van Nobelhorst, waarin contentmarketing en sociale media nog steeds een grote rol spelen. De interactieve aanpak, waarin volgers mee kunnen denken met beslissingen, hanteren we nog steeds. Ik ben nog steeds met veel plezier onderdeel van het marketingteam en sta in het dorp bekend als “die jongen van Nobelsleven”.

Ik ben trots onderdeel te mogen zijn van het marketingteam van Nobelhorst. Ik durf te zeggen dat niet alleen Nobelhorst ‘het dorp van de toekomst is’, maar de marketing was en is zijn tijd ook ver vooruit. De persoonlijke benadering van de buurtmakelaars, het hebben van een buurtadviseur, de participatie van bewoners en de organisatie van events om Nobelhorst daadwerkelijk als dorp te positioneren, is vastgoedmarketing op zijn best.

In het marketingteam van Nobelhorst werk(te) ik o.a. samen met de Firma Stek, Ymere en De Gemeente Almere. Een bijzondere vermelding gaat uit naar Kristel Klomp, zij bedacht de slogan ‘Het Dorp van Almere’.

Resultaat

  • Bereik Nobelsleven Van 0 naar 103.000
  • Bereik Nobelhorst Van 1.850 naar 61.000